Sunday, June 19, 2011

Sejarah itu Fakta atau Auta?

"History is written by the victor, and here I am, thinking we'd won. But you bring down one enemy and they find someone even worse to replace him. Locations change, the rationale, the objective. Yesterday's enemies are today’s recruits"
General Sheperd

Mungkin kata-kata ini hanyalah satu dialog dalam game (Call of Duty : Modern Warfare 2) semata-mata. Namun jika dilihat kembali 6 perkataan pertama, "History is written by the victor". Ya, sejarah dilakar oleh pemenang atau orang yang punyai kuasa."This is for the record. History is written by the victor. History is filled with liars. If he lives, and we die, his truth becomes written - and ours is lost. Shepherd will be a hero. 'Cause all you need to change the world is one good lie and a river of blood. He's about to complete the greatest trick a liar ever played on history. His truth will be the truth. But only if he lives, and we die."
Captain John Price


Sekali lagi perkataan keramat itu masih dituturkan, namun dijelaskan lagi dengan perkataan seterusnya. "History is filled with liars". Kenapa sejarah dipenuhi dengan penipuan? Bukankah sejarah itu satu fakta yang dianalisis lengkap untuk menjadi pedoman ataupun pengajaran untuk generasi muda kita? Eh, tunggu sebentar, siapa yang menganalisa sejarah tersebut? Sudah pasti kroni sang juara yang menjadi dalangnya. Maka dengan itu, sejarah yang acapkali dituturkan kepada kita adalah auta semata-mata. Ya, pasti, hanya auta semata. Jika ada fakta, itu hanyalah 10% daripada kebenaran.

Betapa banyak kepincangan dalam minda anak-anak muda kita. Apa yang auta menjadi fakta, apa yang fakta menjadi auta. Apa yang patut disemat dalam jiwa shabab-shabab kita, dipesongkan dengan sejauh-jauh mungkin. Ilustrasi dalam kebanyakan buku sejarah memaparkan orang-orang Melayu hanya menggunakan keris, tombak, parang dan peralatan kuno. Tidak sebenarnya. Kerajaan Melaka sudah punyai lala rentaka. Bukan satu, bukan dua, malah beribu. Namun adakah fakta ini diletakkan dalam buku sejarah di sekolah? Eh tunggu sebentar, wujudkan perkataan pemuras, istinggar, mahupun terakol dalam buku sejarah PMR mahupun SPM? Mengapa tiada? Mengapa?

Hero Melayu Moden, Dato' Onn Jaafar ada memberikan ucapan yang terakhirnya sebagai Yang DiPertua PEKEMBAR (UMNO) pada 26 Ogos 1951. Ucapan itu bukanlah ucapan perpisahan semata, namun ia mengandungi seribu satu makna dan merupakan amaran kepada semua rakyat agar berwaspada dengan bahaya yang tidak kita nampak sehingga sekarang.

" Oleh kerana saya mempunyai beberapa peluang dapat melihat sesuatu gerak langkah, sesuatu perbuatan atau cadangan yang hendak dijalankan di Tanah Melayu ini; langkah-langkah dan perbuatan yang mendatangkan kebimbangan kepada diri saya sendiri.
.....Saya dapat peluang itu oleh kerana dapat melihat tempat-tempat yang tidak dapat dimasuki oleh kebanyakan orang.
....Malang mulut saya tertutup....

(Mohamed Abid, 2003 m/s 191-192)

Bahaya apa yang diperkata Dato' Onn itu? Kenapa bahaya itu tidak diceritakan dalam buku sejarah? Padahal ianya sangat sangat perlu untuk diketahui oleh generasi-generasi sekarang.

Satu fakta menarik ketika saya menghadiri satu program ISK (Ini Sejarah Kita) ; berkaitan dengan jahiliyyah. Mengapa apabila disebut sahaja perkaatan jahiliyyah, seringkali kita disogok dengan Zaman Arab Jahiliyyah? Mengapa? Hanya orang Arab sahajakah yang pempunyai sifat jahiliyyah ini? Zaman Jahiliyyah sudah berakhir?

Saya ingat lagi kata-kata tegas dari Ustaz Firdaus Shah, " Jika mereka memperdebatkan lagi tentang jahiliyyah, maka suruhlah mereka tadabbur ayat-ayat ini. Al-Araf : 138, Yusuf : 33, Al-Fath : 26, Al- Maidah 44." (banyak lagi contoh, tapi saya terlupa)

Jahiliyyah daripada definisi sekarang bukan sahaja merujuk kepada bangsa Arab kuno, malah jahiliyyah itu merangkumi nilai-nilai buruk yang masih diamalkan mahupun sedang diamalkan oleh masyarakat kita.
Kita ambil contoh dari ayat 44 surah Al-Maidah ;

“Barang siapa yang tidak menghukum menurut apa yang diturunkan Allah, maka mereka itu adalah orang-orang yang kafir"

Ayat ini jelas menunjukkan salah satu contoh konsep jahiliyyah dimana undang-undang yang tidak mengikut
tasyri' (undang-undang) Islam adalah salah dan ianya satu perkara yang jahil.

Untuk lebih jelas, jahiliyyah itu adalah satu perbuatan yang bertentangan dengan ajaran Islam dan ianya tidak terbatas oleh masa, zaman dan bangsa-bangsa tertentu. Malah tidak keterlaluan jika dikatakan ada segelintir masyarakat Melayu mengamalkan budaya jahiliyyah dalam kehidupan.


Jadi kembali kepada persoalan utama, kenapa sejarah hanya mewujudkan Zaman Arab Jahilyyah, kemunduran masyarakat Melayu malah tidak memaparkan 'bahaya' yang diperkatakan Dato' Onn. Mengapa?

Mudah sahaja, mereka adalah sang juara pada masa lepas, dan merekalah menulis sejarah. Namun kita jangan bimbang, jangan khuatir, zaman kita akan tiba tidak lama lagi. Kegemilangan Islam akan kembali. Ustaziatul alam!